29.04.2024

Свобода вибору: чи вивчатимуть християнську етику тернопільські школярі?

Креатор буд

Не обов’язково до вивчення. Предмет “Християнська етика” у школах залишиться факультативним.

Адже у Міністерстві освіти і науки не рекомендували жоден курс з релігійною складовою до типової освітньої програми на 2022 рік. Це рішення спонукало до суперечок і серед тернопільських батьків та учнів. У соцмережах думки різні, є ті хто всіма руками “за” скасування християнської етики в школах, проте, інші обурюються, бо вважають цей предмет основою майбутньої моралі школярів. Що цікаво, у більшості Тернопільських шкіл цю дисципліну продовжують вносити у навчальний процес.

До прикладу, заступниця директора з навчально-виховного процесу тернопільської української гімназії ім. І.Франка Ольга Ензель розповіла, що у їхньому навчальному закладі викладають цей предмет. Виходять з особливостей нашого регіону.

Ольга Ензель також зазначила, батьки можуть відмовитися від того, щоб їхня дитина відвідувала християнську етику. На її думку, такий предмет є потрібним. Єдина проблема – відсутність кваліфікованих вчителів, які би могли правильно його викладати. Адже акцент потрібно робити саме на християнських цінностях і не перетворювати заняття на недільну школу при церкві.

Настоятель Святотроїцького духовного центру Тернопільської єпархії УПЦ отець Миколай Зінкевич вважає, християнську етику потрібно вміти донести. На його думку, цей предмет треба викладати з точки зору християнської моралі та історії і ні в якому разі не перетворювати урок на пропаганду або ж розпал ворожнечі між конфесіями.

Проте християнська етика все одно залишається спірною темою. Наприклад, є активісти, які хочуть повністю забрати цей предмет зі шкільної програми.

Зокрема, спікерка з питань освіти ГО «Демократична сокира» Тетяна Комлик підкреслила, що конституція це забороняє. Адже там чітко вказано, що у нас захищене право на свободу віросповідання в Україні і так само у нас захищене право на освіту. Конституцією розділена школа та церква. І тому у нас ці предмети мають бути максимум добровільними.

В утвердженій Міністерством освіти типовій шкільній програмі не обов’язковою християнська етика таки залишиться, до того ж школа за бажанням може обрати іншу дисципліну морального спрямування. Керівництво навчального закладу повинне прислухатися до бажань батьків і тільки тоді вирішувати чи вводити християнську етику в освітній процес своєї школи.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,