25.04.2024

Старий парк: чи варто змінювати назву і що робити із “вічним вогнем” та могилами радянських солдатів у Тернополі

Ваша реклама

Перевтілення Старого парку. У Тернополі хочуть реконструювати меморіальний комплекс радянської доби. Що думають про зміни історики? Чи підтримують перепоховання праху солдатів із території парку тернополяни? Тему досліджували наші журналісти.

Парк Слави як меморіальний комплекс. Радянські воїни, які віддали свої життя за Тернопіль. Роками містяни ходили до вічного вогню, вшановували пам’ять загиблих, несли квіти. Після Другої світової у квітні 1944 року тут було захоронено дев’ятнадцять могил (шість з яких братські). У 1970 з’явився монумент Слави, у 1984 — алея Героїв-визволителів, а через два роки — скульптура “Материнський заклик”.

А тепер – це буде місце слави новітнім Героям. Захисникам України, патріотам. Нашим незламним, вільним, справжнім! Тепер на паркових просторах з’являться один за одним нові символи пам’яті про жертви, нові символи цього страшного слова “війна”.

З початком повномасштабного наступу на Україну тернополяни створили петицію про те, що бажають замінити у нашому місті радянський парк, тобто Старий чи парк Слави, на парк Пам’яті про героїв Українсько-російської війни.

Історики кажуть, таке рішення цілком доцільне. За роки свого існування Старий парк втратив свою особливість і зараз не має такого значення, як колись. Тож цю територію слід оновити та закласти в неї нову історію. А ще обов’язково продумати родзинку, аби цей парк вирізнявся з-поміж інших. Зокрема, історик Петро Гуцал вважає, що добре було б забрати з території парку все, що пов’язане з радянщиною.

Зокрема, і споруду із шести бетонних пілонів, яка символізує переможний салют. А в центрі розташований вічний вогонь.

“Вічний вогонь — це феномен радянської епохи. Компартійного тоталітарного режиму, який не стільки дбав про людей а й про зовнішні ефекти. Життя показало, що це не потрібно і вічний вогонь вже більше 30 років не горить. Місце пусте і воно має бути змінене”, — відзначає доктор істричних наук Петро Гуцал.

Петро Гуцал пояснює, якщо ж вже ставити щось знакове в цьому парку, то слід попіклуватись про перенесення цих історичних пам’яток в правильне місце.

Ще однією особливістю Старого парку є військове кладовище. Відкрили його ще в 1944 році. Позиція істориків – організувати перепоховання цих вояків. Аби згодом на території парку люди справді почували себе комфортно та вільно. Не спостерігаючи біля себе могильні плити.

Думки жителів міста стосовно реконструкції парку розділились. Є ті, хто вважає, що це кладовище – пам’ять. Інші ж, попри те, що підтримують це історичне місце, вважають, що оновлювати та змінювати його потрібно.

Міська рада ж визначилась — після перемоги влаштують масштабну реконструкцію Старого парку. Для цього влітку 2022 року провели конкурс, на якому архітектори, урбаністи та ландшафтники пропонували свої ідеї. З 13 обрали найкращий проєкт.

“Враховуючи вимоги цього переможця, враховуючи цю концепцію, видані містобудівні умови і обмеження. На них вже замовлена кошторисна документація, крім того, визначено встановлення межі старого парку. Після виготовлення проектно-кошторисної документації ми будемо приступати до часткових ремонтів і реконструкцій Старого парку згідно тієї концепції, яка стала переможної”, — відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,