26.04.2024

Стало відомо, чи дотримуються тернопільські ресторани закону про заборону куріння

Креатор буд

Фото з мережі Інтернет

Чи дотримуються тернопільські заклади харчування закону про заборону куріння? Результати громадського моніторингу щодо дотримання законодавства у цій сфері представили в обласному центрі.

Питання досліджували у рамках всеукраїнської кампанії “Молодь вільна від куріння” у партнерстві з центром громадянського представництва “Життя”.

Загалом фахівці моніторили понад 300 закладів ресторанного господарства у п’яти містах України — Тернополі, Києві, Львові, Дніпрі та Одесі. Збір інформації тривав протягом вересня-грудня 2022 року.

У нашому місті активісти перевірили 50 закладів, зокрема 20 кафе, 20 ресторанів і 10 барів. Тернопіль показав фактично найкращий результат у рамках моніторингу. Так, 92% закладів дотримуються заборони куріння у приміщеннях. А із найпоширеніших порушень виділили куріння кальянів.

Окрім цього, заклади перевіряли на наявність інформаційного повідомлення на заборону куріння, які є обов’язковими. У Тернополі найкращий показник з усіх міст, де проводилася така перевірка. Зокрема 72% закладів мають відповідні оголошення чи таблички. У 8% кафе, барів чи ресторанів таке оголошення є, проте не відповідає вимогам закону.

До заходу долучилися представники ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ”, головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області, департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА, відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради, громадські активісти.

Експерти пояснили, як державним органам і громадянам захистити своє право на працю та дозвілля без ризику для здоров’я від тютюнового диму чи нікотинових викидів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,