02.05.2024

Сприянні інклюзії і цифровій освіті: перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб відкрили у Тернополі

Ваша реклама

Сучасно, технологічно та інноваційно. Саме так матимуть змогу навчатися й розвиватися учні, студенти, фахівці у різних сферах чи навіть люди з інвалідністю. Це про новий освітній простір під назвою імерсивний мультифункціональний хаб. Створили його на базі Західноукраїнського національного університету.

Основна мета, кажуть, у сприяні розвитку інклюзії та цифрової освіти серед тернополян.

“У центрі можна проводити час навчаючись, працюючи спільно в онлайні. Також я знаю, що начальника Тернопільської ОВА є дуже багато ідей, про які я сподіваюся він розповість. Вони стосуються і ментального здоров’я, і реабілітації”, — відзначила заступниця міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Відкриття такого хабу, стало можливим завдяки співпраці між органами державної влади, організаціями, міжнародними партнерами. А найголовніше, що все тут – безкоштовно.

Орієнтований простір саме на те, щоб підвищити розвиток цифрової освіти різних верств населення, зокрема і вразливих груп, людей з інвалідністю, ветеранів, ВПО, людей, які на межі бідності.

“Ми привикли, що реабілітація — це мають бути ходунки, медсестра… Але це не завжди тільки так. Насправді ці гаджети з створенням додаткової реальності — також частина реабілітації, інклюзії, адаптації. Потрібно розробляти ці речі”, — зауважив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

На базі хабу кажуть, можна розробляти віртуальні навчальні лабораторії з доповненою реальністю. Це допоможе підготувати фахівців різних спеціальностей.

Більше про новітні технології хабу розповіла сео та засновниця WE/AR STUDIO Дар’я Федько.

Тут створити тернополяни можуть й програмні продукти для медичної реабілітації пацієнтів з різними травмами.

“Ми уже почали працювати над проєктом реабілітації військових — це на часі, це дуже важливо”, — наголосила ректорка ЗУНУ Оксана Десятнюк.

Тут, кажуть, доступні і новітні планшети, AR-гарнітури, а ще голограми й цифрові дошки.

“Система голограм, сьогодні показали, інноваційна. Вона не продається і купити її неможливо”, — відзначив голова представництва Cisco в Україні Сергій Мартинчук.

Зокрема, тут, у імерсивному мультифункціональному хабі проводитимуть безкоштовні публічні зустрічі, події, навчальні уроки. Також в його рамках уже створено 5 робочих місць та закладено умови для розвитку навичок у сфері цифрової освіти.



Джерело | Т1 Новини