20.04.2024

Скільки ВІЛ-інфікованих проживає на Тернопільщині

Ваша реклама

Першого грудня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. За оцінками медиків кількість хворих в державі з року в рік не зменшується. А Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.

За даними Центру здоров’я, на даний момент в країні проживає понад 155 тисяч таких. Лише за жовтень цього року зафіксували майже 1000 нових випадків Віл-інфікування українців. Найменше — у Тернопільській області.

Однак, фахівці відзначають, що в нас за кілька місяців число хворих людей збільшилося в середньому на 200 осіб. Це пов’язано в першу чергу з тим, що в області приїздить багато внутрішньопереміщених осіб. Серед них є також громадяни, які мають статус ВІЛ, або вже хворіють на СНІД.

Окрім того, на початку повномасштабної війни росії з Україною люди з ВІЛ-позитивним статусом стикнулися з проблемою постачання спеціальної терапії. Однак, за місяць повноцінне постачання медикаментів відновилося.

“На обліку знаходиться сьогоднішній день 856 осіб, з них — 709 осіб отримують антиретровірусну терапію. Звернулися за допомогою до нас і внутрішньо переміщені особи — 250 осіб. З них одна жінка вагітна, народила здорову дитинку. І з тих людей, що отримують ретровірусну терапію 10 осіб – це люди молодого віку, зовсім молодого віку, підлітки до 17 років”, — відзначила експертка Галина Зот.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,