04.05.2024

Штрафи повертаються: чи готові тернопільські підприємці до перевірок касових апаратів

Ваша реклама

Довоєнні перевірки повертаються. З 1 жовтня за торгівлю без касового апарату штрафуватимуть. Закон не новий, але через повномасштабну агресію росії, штрафні санкції відтермінували. Чи готові до змін місцеві підприємці? Наші журналісти вирішили це з’ясувати.

Підприємець Віталій Лебедєв відзначає, що до змін готовий. Зараз касовим апаратом не користується, проте обладнання є, його поставили.

Підприємець Юрій вважає, що нововведення не на часі через війну.

В податковій пояснюють, закон не новий і податків більше не стане. Підприємці зобов’язані використовувати касовий апарат ще з січня 2022 року. Але через воєнний стан штрафи відтерміновували більш ніж півтора року.

“Тобто, платники єдиного податку, які не здійснюють продаж підакцизних товарів, платники податків, які не здійснюють обмін валюти та не здійснюють діяльність в сфері грального бізнесу. За порушення закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій. Порушники в період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року звільнені від відповідальності”, — відзначає заступник начальника управління, начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Тернопільській області Роман Валецький.

Отож, з 1 жовтня штрафні санкції повернуться. За кожну транзакцію без фіскалізації підприємець платитиме, якщо порушив вперше — 100% від суми у чеку. Якщо ж порушить повторно — штраф складатиме 150% від суми чеку.

Журналісти вирішили перевірити, скільки ще у Тернополі підприємців працюють без касового апарату. Пішли по магазинах Наша вибірка – 10 торгових точок.

Отримати фіскальний чек вдалось в аптеці, та мережевому супермаркеті. Алкоголь та сигарети також продають тільки через касовий апарат. Натомість у маленькому продуктовому магазині гроші можна перекинути власниці на особисту карту. А у магазині солодощів чек видають, проте, простий з банкомату.

Причини різні. Одним підприємцям дорого  обслуговувати касовий апарат, іншим це не на часі. Кажуть, з початком повномасштабної війни бізнесу і так важко. Тому свої акценти ставили на інше — щоб продовжувати працювати на економіку та зберегти робочі місця.

Ситуацію прокоментувала голова профспілки підприємців Тернополя Наталя Шоломейчук.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,