27.04.2024

Шість укриттів облаштували у Тернополі за кошти БФ Андрія Богданця “Допоможемо разом”

Креатор буд

Було — стало. Шість укриттів у навчальних закладах Тернополя облаштували у рамках доброчинного проєкту “Freedom Space”. Сховища не лише відремонтували, але й обладнали новими меблями, кріслами, проекторами. Аби перебування там молоді під час повітряних тривог було максимально комфортним. В оновлених укриттях побували наші журналісти.

“Freedom space” — це проєкт нардепа Андрія Богданця. Його суть в облаштуванні комфортних укриттів, аби навіть під час тривоги – уроки тривали. Сьогодні перевірили 4 сховища. Ремонти тут робили протягом літа.

Так, сховище оновили у гімназії імені Івана Франка. Ще торік воно було в гіршому стані. Укриття  хоч і виконувало функцію захисту, але навіювало стрес на дітей. Тому підхід до облаштування простору дещо змінили.

“Ми забезпечили їх усім необхідним — новими меблями, кріслами, м’якими мішками. Ми закупили проектор для того, щоби діти, якщо вони захочуть, проводили дозвілля з комфортом. Вмикали для спільного перегляду фільм або проводили ютуб навчання разом з їхніми вчителями”, — відзначає засновник БФ “Допоможемо разом”, народний депутат України Андрій Богданець.

Торік в усіх укриттях міських закладів освіти зробили санвузли і вентиляцію, а приміщення підготували до роботи. Та завдяки фонду “Допоможемо разом” тут покращили і благоустрій.

“Ті кошти, які нам виділили представники благодійного фонду “Допоможемо разом”, дали нам можливість зекономити кошти міського бюджету і спрямувати їх для інших навчальних закладів, які також цього потребували”, — каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

Загалом же у Тернополі покращені укриття з’явились у шести навчальних закладах. Директор школи-ліцею №6 розповідає, особливість їхнього укриття  в тому, що мають мінус другий поверх.  З початком війни колектив своїми силами цей підвал трішки прибрали. Але цього для комфорту сотень учнів було замало.

“Півтора місяці десь робились ремонти. Тому що в нас велика площа, там стіни великі. Все розливали, майстри защикатурили дуже гарно. Зробили усі такі гідротехнічні роботи. Щоб не просочувалась вода, грибок не кидався. Я перші дні взагалі не міг повірити, що таке можна бути. Дуже радів”, — розповідає директор ТНВК “Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука” Олександр Остапчук.

Крім шкіл облаштували укриття і в університеті. В один із корпусів ЗУНУ під час тривоги в сховище спускаються сотні студентів. Там були стільці і лавки, але часто і їх бракувало.

“Це було складське приміщення. І всього лише за трохи більше, ніж 2 млн грн, це стало класним укриттям. На сьогоднішній день — з інтерактивною дошкою, з різними речами, з зоною відпочинку, де можна провести час”, — відзначив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Студенти розповідають, різниця колосальна. Минулого року їм було морально важко спускатись в сховище. А тепер планують проводити тут лекції, літературні вечори, дні настільних ігор та кінофільмів.

“Це приміщення дозволяє це робити. Завдяки навіть цим цікавим пуфикам, цим каріматам. І площа цієї території дозволяє розширювати тільки можливості в реалізації таких заходів”, — каже директор студентського містечка ЗУНУ Всеволод Обертам.

Проект “Freedom Space” — благодійний. Жодної копійки з міського, обласного або державного бюджету — не виділяли. І це стало можливим завдяки мінародним партнерам.

“Це все кошти нашого фонду, разом з нашими міжнародними партнерами “Freedom Holding Corporation”. Вони надали ці кошти для того, аби ми могли робити комфортні укриття і показувати усім місцевій, обласній, державній владі, як потрібно робити сховища”, — відзначає засновник БФ “Допоможемо разом”, народний депутат України Андрій Богданець.

Всього в рамках проекту по Україні облаштували близько 30 укриттів в університетах, школах та дитячих садочках. Зараз планують взятись за облаштування ще чотирьох.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,