27.04.2024

Що потрібно зробити жителям Тернопільщини, аби змінити виборчу адресу

Креатор буд

Жителі Тернопільщини можуть змінити свою виборчу адресу до 10 лютого включно, щоб взяти участь у проміжних місцевих виборах, які призначені на 27 березня.

Існує два способи зміни виборчої адреси.

“Змінити виборчу адресу дуже просто: або письмово, або в електронній формі. Для подачі заяви письмово треба прийти особисто до органу ведення Державного реєстру виборців та заповнити там заяву пред’явивши паспорт. І другий спосіб – це заповнити електронну форму на сайті Державного реєстру виборців. Для цього потрібно мати обов’язково електронний підпис.” – підкреслює Секретар Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна.

Щоб подати електронну заяву на зміну виборчої адреси вам навіть не доведеться виходити з дому. Знадобиться лише 10 хвилин часу. Ось 7 простих кроків:

Крок 1: Зайти на офіційний веб-сайт Державного реєстру виборців,

Крок 2: Перейти у “Кабінет виборця”,

Крок 3: Знайти розділ “Заяви, запити” та обрати у ньому “Звернення щодо зміни виборчої адреси”,

Крок 4: Ідентифікувати себе за допомогою електронного підпису,

Крок 5: Заповнити заяву та поставити електронний підпис,

Крок 6: Підтвердження з реєстру має прийти на електронну пошту протягом 15 днів,

Крок 7: Проголосувати на виборах.

Обов’язковою умовою зміни виборчої адреси онлайн є наявність електронного підпису. Більш детально про те, як змінити виборчу адресу або отримати електронний підпис можна дізнатись, перейшовши за посиланням.

“Для подачі заяви в електронному вигляді потрібно зайти на сайт державного реєстру виборців, обрати відповідну форму для зміни виборчої адреси, вказати в цій заяві ту адресу фактичного проживання, яку виборець хоче визначити як свою нову виборчу адресу. Вказати електронну пошту  на яку виборець може отримати відповідь за результатами розгляду своєї заяви. Та підписати заяву цифровим підписом. Органи ведення державного реєстру виборців розглядають таку заяву про зміну виборчої адреси протягом 15-ти днів.” – роз’яснюєСекретар Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна.

Проте подбати про своє право голосу можуть не лише ті жителі Тернопільщини, які 27 березня планують взяти участь у проміжних виборах депутатів сільських громад. Подати заяву на зміну виборчої адреси можуть усі громадяни, які проживають не за місцем реєстрації. Секретар Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна наголошує: “Змінивши виборчу адресу за фактичним місцем проживання, виборець за цією адресою може потім голосувати на будь яких виборах. Це і на виборах Президента, і на виборах Парламенту, на місцевих виборах. Обирати – це хороша звичка. І користуватися своїм правом потрібно і ходити на вибори – це дуже важливо.”



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,