30.04.2024

Рівень чистоти повітря тепер вимірюватимуть у Тернополі

Креатор буд

Яке повітря ви вдихаєте? Про його якість тернополяни відтепер можуть дізнатися у мобільному додатку. Показники чистоти повітря вимірює шість станцій, які запрацювали у місті.

У Тернополі повітря чисте. Це підтверджують дані станції моніторингу якості повітря, які вже працюють в місті. Пристрої презентували у Тернополі представники ІТ-компанії ЛУН Місто AIR.

“Наша мета — покращувати екологічну ситуацію в містах. А там, де вона добра, — робити так щоб це лишалось і надалі. У тестовому режимі мережа працювала в Тернополі з серпня. Зараз маємо попередні результати. Понад 95% часу повітря було чисте або прийнятне. І те і те — гарний показник”, — відзначила кураторка ЛУН ЛУН Місто AIR Анна Денисенко.

Загалом в місті працює 6 таких станцій вимірювання. Проєкт створюють спільно IT-компанія ЛУН та Факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ ім. Шевченка. Пристрої надруковані на 3D принтері.

“Станції і обслуговування — безкоштовно в місті. Вони під’єднані до мереж мешканців, які з власної ініціативи взялись забезпечувати ці станції електрикою та інтернет-з’єднанням, — заявив міський голова Тернополя Сергій Надал. — Нам є чим пишатись, декілька років поспіль експерти ЕКОліга практично щороку включають Тернопіль в ТОП-5 міст за чистотою повітря”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,