30.04.2024

Реліквії з синагог Тернопільщини помітили в експозиції російського музею

Ваша реклама

Фото: Україна-Інкогніта

Пограбоване майно із синагог Тернопільщини помітили в експозиції Єврейського музею в москві. Злодії колаборанти привласнили реліквії України ще в 2014 році.

Це у своєму дослідженні з’ясували представники ГО “Україна Інкогніта”.

Активісти стверджують, що синагогу в Чорткові та Підгайцях зловмисники пограбували на замовлення головного рабина росії Берл Лазаря. Приводом для розслідування “Україна Інкогніта” стало повідомлення видання Чортків.City, що вкрадені невідомими злочинцями трьохсотлітні різьблені двері із синагоги «сплили» в експозиції Єврейського музею в Москві.

«Україну Інкогніта» зацікавив часовий збіг. В тому ж таки 2014 р. із давньої синагоги в Підгайцях теж пропали унікальні реліквії – барокове білокам’яне різьблене оздоблення ніші з молитовної зали та різьблена таблиця з написом «Це ворота Господа — праведні ввійдуть через них» (Псалом 118), що прикрашала вхід до божниці. Якого саме місяця це сталося – невідомо, але ще влітку 2014 р. ці реліквії були ще на своєму споконвічному місці.

Спроба з’ясувати обставини, чи немає зв’язку між крадіжкою трьохсотлітніх дверей в Чорткові, та зникненням майже чотирьохсотлітнього різьбленого оздоблення в Підгайцях увінчалася успіхом. Таблиця, що донедавна прикрашала вхід до пам’ятки архітектури національного значення дійсно знайшлася в експозиції московського музею. Що цікаво, вкрадена реліквія з Підгайців там виставлена поруч із вкраденими дверима синагоги в Чорткові.

Великі кам’яні блоки – таблиці й елементи оздоблення вкрали вже коли йшла війна й доправили у москву, причому, виставили не на тимчасовій виставці, а в основній експозиції Єврейського музею. І це зробили не росіяни, а, напевне, громадяни України. Важкі кам’яні блоки вирвали “по живому”, завдавши величезної фізичної шкоди будівлі, поклали маніпулятором у вантажівку і вивезли з України.

Голова ГО “Україна Інкогніта” Роман Маленков зазначив, що громадська організація обов’язково звернеться, щодо викрадення реліквій із пам’ятки національного значення і перевезення їх на територію Росії, у правоохоронні органи, Міністерство культури та інформаційної політики і Міністерство закордонних справ. Також буде звернення й до Посольство Ізраїлю, – бо йдеться про паплюження та мародерство об’єктів єврейської культурної, історичної та духовної спадщини.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,