10.05.2024

Просто посеред вулиці втричі старший від неї чоловік запропонував інтимні послуги

Ваша реклама

Непристойні пропозиції від незнайомців, які й слухати соромно, не те, щоб розповісти комусь. Вулицями Тернополя ходить чоловік, який словесно домагається незнайомих дівчат. Наші журналістки теж зустрічали його, а тому взялись досліджувати проблему. Адже непристойна пропозиція усна, жодного тиску він не вчиняє, хіба психологічно, тож чи можуть його покарати або провчити?

Отож чи варто бігти в поліцію, коли незнайомець в усній формі пропонує непристойності? Однозначно так, адже усні приставання до дівчат відносять до адміністративних порушень, кваліфікуються за статтею «Хуліганство». Про це каже речник головного управління поліції в Тернопільській області Сергій Крета.

«Коли працівники поліції встановлюють таких осіб, затримують, їх притягують до адміністративної відповідальності зазвичай у розмірі від 1800 грн і більше», — пояснює Сергій Крета.

Однак, ще слід доказати, що чоловік дійсно проявляв до вас увагу, висловлював непристойності чи приставав фізично.

Психологи кажуть, маючи такий досвід спілкування зі збоченцями, дівчата стають жертвами психологічного насилля. У них можуть змінитись уявлення про чоловіків, вони різко реагуватимуть на двозначні фрази, а тим паче – якісь дії. Щодо чоловіків, які хоч і на словах, та все ж домагаються жертви, то психологиня каже, проаналізувати чому вони так роблять – важко. Найпоширеніша причина – самоствердження. Інша – психічні розлади.

«Буває так, що це можуть бути абсолютно асоціальні люди: соціопати, психопати. Їх об’єднує лише одне — вони не мають чітких психологічних кордонів, їм дуже легко переходити ці психологічні норми. Але причини різні і тому важливо кожну ситуацію, у яку потрапляють дівчата розбирати індивідуально», — пояснює магістерка психології, психотерапевт Національної асоціації гештальт-терапевтів України Ольга Томченко.

Психологиня каже, що є три види реакцій на такі ситуації: стій (тобто завмри), тікай або нападай. Обирати правильну треба залежно від випадку. Але універсальне правило – оцініть ситуацію і зрозумійте, чи цей чоловік небезпечний. Та головне, зазначає психолог, не завмирайте, не дивіться нападнику в очі і не агресуйте.

Психологиня каже, найкращий варіант – діставати телефон і знімати відео. По перше, це докази, по друге – камера може злякати збоченця. Інше питання – наскільки приставання чоловіків травмують дівчат. Тут все індивідуально – одна постоїть за себе, а іншій доведеться лікувати порушену психіку.

Нам також вдалося поговорити з дівчатами, які стали жертвами невідомого. Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,