01.05.2024

Про “Ангелів війни” розповідали дітям на телеканалі “Тернопіль1”

Ваша реклама

Щасливе дитинство і безтурботні дні для маленьких українців виборює кожен захисник на фронті. На жаль, за вільне майбутнє доводиться платити найдорожчим – своїм життям. Аби про героїв пам’ятали, а про їхні вчинки розповідали наступним поколінням — “Тернопіль1” готує масштабний проєкт “Ангели війни”. Сьогодні анонсували фільм найвибагливішим глядачам – дітям.

Дітям під час екскурсії телеканалом розповіли про зйомки фільму і про Ангелів-захисників, яких ми вже ніколи не побачимо. Але маємо пам’ятати. І учасники дитячого літнього табору “Rich&Happy” це розуміють.

“Це документальний фільм про пам’ять загиблих героїв”, — каже Платон Гураль.

“Наші захисники віддали за нас свої життя, щоб Україна була вільною державою”, — ділиться емоціями Яна Білоус.

“Я приїхав з Покровська, на Донеччині. Цей фільм про героїв, які воюють за українську мову”, — відзначає Володимир Шимчук.

Засновниця дитячих проєктів Наталія Орищак каже, що стрічка “Ангели війни” — унікальна. Це спадок, який передаватимуть майбутнім поколінням українців.

Малі відвідувачі також пробували себе у ролі ведучих і журналістів. А анонсований фільм, кажуть, хочуть подивитись увесь.

“Ангели Війни” — це історії про відвагу і мужність, про скорботу, але найбільше — про гордість. Ми горді знати, що за Україну боролися найкращі сини і доньки. Першим, про кого зняли фільм, був Андрій Питак. Його мати Мирослава Питак каже, такі проекти обов’язково мають стати частиною історичних матеріалів в майбутньому.

“Кожній мамі щоб ім’я сина, його життя не було намарне на цій землі. Залишити слід. І я згодилася, щоби зняли фільм про мого сина. Я розповідала. Було багато сліз, плачу”, — каже пані Мирослава.

Кожна історія — особлива. І кожна — емоційна, каже авторка і ведуча проєкту “Ангели війни” Ольга Шахін. Спершу вона сама шукала родичів і батьків воїнів, які повернулись додому “на щиті”, а потім вже її знаходили із запитами про зйомку історії.

“Кожного разу, коли я телефонувала до родичів, до матерів, їм було важко розмовляти. казали «що то не на часі». А я казала, що «на часі»…» Сьогодні ці історії мають знати наші тернополяни, наші українці та люди за кордоном. Сьогодні кожного дня гинуть наші герої, віддають своє життя. І ці історії мають знати усі. Адже наша незалежність нам дуже важко дається — життями наших героїв”, — наголошує ведуча, авторка проєкту “Ангели війни” Ольга Шахін.

Фільм запрем’єрять до Дня Незалежності у кінотеатрі “Злата”. Це буде благодійний показ.

“А потім проанонсуємо і буде окрема програма про кожного бійця, кожного героя, кожного захисника. Щодня нам телефонують і пишуть із проханнями зняти про того чи іншого бійця. Тому наразі не знаємо точної кількості програм. Але ми не зупиняємося, бо впевнені, що це дуже важливо і про героїв мають знати”, — каже режисерка проєкту “Ангели війни” Христина Чайка.

Зазначимо, проект “Ангели війни” почали знімати ще в 2019 році і вже тоді, на пятому році боротьби з росією, Тернопільщина отримувала сумні звістки з фронту. З часу повномасштабного вторгнення кількість ангелів збільшується. І кожен заслуговує, щоб його шанували, а про подвиги — не забували. Бо герої живуть у нашій з вами пам’яті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,