19.04.2024

Посуд, прикраса та іграшка: археологи виявили унікальні артефакти на Тернопільщині

Ваша реклама

Давні забавки, багато речей домашнього вжитку і перстень часів козаків.

Такі унікальні знахідки виявили археологи під час розкопок у Залізцях на Тернопільщині. Цікаво, що на персні був поширений у часи Козаччини орнамент – “роза вітрів”. Забавкою гралися євреї в настільній грі під час свята Хануки. Також археологи натрапили на багато посуду: полив’яні миски, кухлі та скляні кубки, керамічні люльки, вироби із металу.

Директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин розповів столичним журналістам, що такі знахідки можливі лише у Залізцях і Бережанах. На території цих населених пунктів – болотисте середовише, де добре зберігаються такі артефакти.

Вразив істориків і знайдений перстень.

«Серед виявлених артефактів надзвичайно цікава та рідкісна знахідка – шкіряний пояс ХVІІ ст. Він виготовлений із трьохшарового пасма шкіри, добре прошитий по краях. По центру – оригінальний отвір для язичка пряжки і рядок з дірками, які вже були зроблені в процесі використання виробу. В Україні надзвичайно мало місць, де б в археологічних шарах добре збереглися подібні речі з органічних речовин», – розповів Ільчишин.

Фото: Укрінформ



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,