30.04.2024

Понад тисячу паломників молилися за полеглих воїнів у Лішні на Кременеччині

Ваша реклама

Молилися за полеглих воїнів. У Лішні на Кременеччині відбулася Всеукраїнська проща родин загиблих захисників. Цього року до унікального храму-пантеону прибуло понад тисячу сімей полеглих героїв.

Паломництво у селі Лішня організовують церква, військові та батьки захисників України. Цьогоріч прощу провели вже всьоме. Отець Андрій Любунь розповідає, щороку все більше людей долучаються до спільної молитви. Сюди приїжджають родини з усієї України. Цього разу українці молились біля плит з іменами воїнів ще з 2014 року. Отець зізнається, коли почали робити цей пантеон, не думали що він набере таких масштабів.

«Коли ми робили ці плити, думали що на базі АТО це все зупиниться і закінчиться війна. А от після того, як почалась повномасштабна агресія росії, ми маємо великі цифри. Я не буду їх озвучувати, але вони дуже великі і зробити плити по всіх загиблих ми не зможемо», — пояснює о. Андрій.

Тому організатори пантеону вирішили біля каплиці створити меморіал та розмістити там готові плити з іменами бійців від АТО і до 2022 року.

Цього року після спільної молитви військові вручали прапори  для кожної області, де створені осередки родин загиблих захисників України.

«Сьогоднішні прапори — це знак шани та подяки кожній родині захисників, кожній області. Сьогодні старші кожної області оперативного командування «Захід» отримали прапори. Протягом 7 років ми співрацюємо з родинами загиблих. Вони звертаються. До початку війни ми збирали збори і визначали проблемні питання, чим могли сприяли», — каже начальник відділу цивільно-військового співробітництва управління оперативного командування «Захід» Андрій Рисюк.

З болем про свого сина Василя розповідає прочанка Світлана Гнатишин. Вона приїхала з Козови. Василь добровольцем пішов воювати. А торік у вересні загинув разом із напарником на Херсонщині внаслідок танкового обстрілу. Сьогодні жінка сумує за сином, адже саме він був для неї опорою. Каже, чоловік був наполегливим у всьому, тому рішуче пішов воювати. І дякує організаторам прощі. Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,