19.04.2024

Перше модульне містечко відкрили у Тернопільській громаді

Креатор буд

Прихисток для переселенців. Три модульні будинки побудували на території села Малашівці, яке входить в Тернопільську територіальну громаду. В кожному з них може розміститися до восьми людей. Модульне містечко насамперед розраховане на проживання внутрішнього переміщених осіб. Збудували його за кошти чеського уряду.

“Завдяки нашим чеським партнерам, ми отримали сучасні модульні будиночки, які були зроблені саме в Чехії і привезені сюди. Міська рада виконала свою частину зобов’язань — облаштування благоустрою території, під’їзди, заїзди, лавочки, смітники. Підведені освітлення, вода, система каналізацій. Зроблені навіть місця, де можна сушити білизну. Тобто об’єкт повністю готовий до проживання”, — заявив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Через постійні відключення від електроенергії міська рада запевнила, що найближчим часом закупить генератори, які обслуговуватимуть це містечко.

Реалізація проекту побудови містечка розпочалась ще у вересні. Тоді Тернопільська міська рада та чеська сторона підписала Меморандум, мета якого – допомогти з житлом внутрішньо переміщеним особам. Модульні будиночки розробила та виготовила за європейськими технологіями чеська компанія.

“Ми тут побудували разом з колегами з Тернополя три модульні будиночки. Кожен має чотири кімнати, де можуть розташуватися дві людини. У двох будинках ще є ванна та душ. У одному будинку є кухня та місце, де можна прати одяг”, — розповів заступник генерального консула Чеської республіки у Львові Владімір Кадлец.

У соціальному управлінні міськради сформують чергу з внутрішньо переміщених осіб, які потребують покращення житлових умов і їм першочергово запропонують проживання в таких модульних будинках.

“Тішить те, що є окремі модулі для людей з особливими потребами, є медичні ліжка для тих, хто потребує особливої допомоги. Є поруч медичний заклад, якщо потрібно отримати якусь медичну допомогу. Є недалеко школа і дитячий садок”, — зазначила регіональна кураторка благодійного фонду “Стабілізейшен суппорт сервісез” Яна Шкуратова.

У Тернополі — це не перший проект з будівництва модульного містечка для переселенців. Подібний також є і в Чернівцях, де за кошти генерального консульства Чеської Республіки в Україні та чеського уряду побудували чотири будинки.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,