27.07.2024

Пам’ятну дошку педагогу та активісту Семену Жуку відкрили на Шумщині

Ваша реклама

На Шумщині відкрили меморіальну дошку активістові, вчителеві, патріоту, учаснику визвольних змагань Семену Жуку. Пам’ятну таблицю встановили на фасаді гімназії у селі Боложівка.

Урочисто відкрили дошку онуки Семена Жука —  Микола Степ’юку та Марія Кощук. Пластунка та вчителька Шумського ліцею розповіла присутнім про життєвий шлях патріота, пишуть на сторінці Шумської територіальної громади у Фейсбуці.

Під фінал дійства відбулося спецпогашення штемпелем поштової марки, яку виготовили, щоб вшанувати пам’ять Семена Жука.

Для довідки. Семен Жук (1893-1941) – учитель, громадсько-політичний діяч, голова Ради повітового товариства “Просвіта” у Кременці. Учасник визвольних змагань в армії УНР, нагороджений “Хрестом Симона Петлюри”.

Багато часу приділяв культурно-просвітницькій діяльності нашого краю. Протягом 1928-1930 років був послом у польському сеймі від УСРП. У січні 1931 року засудили на 2 роки ув’язнення за антиурядову промову на передвиборчому вічі у містечку Вишгородок.

З 1934 року очолював кооперативний банк у м. Почаїв. Активно здійснював просвітницьку діяльність. 26 червня 1941 року його розстріляли як ворога народу.



Джерело | Т1 Новини