29.04.2024

Пацієнт був у свідомості: у Тернополі провели унікальну операцію на мозку

Ваша реклама

У Тернополі 19-річному хлопцю провели унікальну та надскладну операцію. Аби не пошкодити важливі життєві центри мозку, пацієнт був при тямі та міг спілкуватися з лікарями. Прооперували чоловіка в обласній клінічній психоневрологічній лікарні. Наші журналісти дізналися більше про унікальну операцію.

Отже, таке оперативне втручання в місті провели вперше. Оперував юнака нейрохірург Олексій Лєонтьєв. Лікар розповідає, що новоутворення було розташоване у функціонально важливих зонах, які відповідають за аналіз інформації. Для того, щоб не ушкодити важливі центри в мозку, медики прийняли рішення про проведення операції в свідомості.

Спочатку пацієнту ввели наркоз, зробили доступ до мозку, а потім, знайшовши пухлину за допомогою УЗД, пацієнта вивели у свідомість.

“Під час видалення пухлини він з нами спілкувався. Тобто, ми йшли навколо пухлини, видаляючи її, і ці зони проводили стимуляцію. Зони були безпечними, вони не давали погіршення ніяких неврологічних функцій”, — пояснює Олексій Леонтьєв.

Лікар розповідає, хоча пухлина доброякісна, але операція була необхідна, щоб хлопець зміг жити активно і не перейматись за зміну стану здоров’я.

Тривала операція близько 3 годин, півтори з яких хлопець був при тямі. Нейрохірурги, які оперували, вже мали досвід проведення таких операцій, але, кажуть, велика відповідальність при таких втручаннях покладається на анестезіолога.

Більше — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини