27.07.2024

Нову схему аферистів розсекретили журналісти «Тернопіль1»

Креатор буд

“Привіт, ти як? Хочеш заробити?” Повідомлення з пропозицією легкого заробітку останнім часом масово розсилають тернополянам із незнайомих номерів. Шахраї обіцяють людям легкі гроші: треба просто лайкати щось в інтернеті, коментувати або ж поширювати відео, оцінювати різні локації на Google Maps. Заробити таким чином начебто можна від 3 до 5 тис гривень в день.

Наша журналістка вирішила показати повідомлення кіберполіцейським, аби більше дізнатися про схему аферистів.

Як відзначили у поліції, це нова схема шахрайства і діє вона на території України лише з листопада. Тож громадяни легко йдуть на контакт, цікавляться як можна заробити в інтенеті, і не здогадуються, що керують ними аферисти.

Старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області департаменту кіберполіції Нацполіції України, капітан Роман Свірський розповів, що зловмисники спочатку дають просте завдання, платять гроші. Потім начебто долучають до робочої групи, де сидять такі самі люди які працюють. Насправді ж це ті самі шахраї. І згодом просто виманюють гроші.

Отже, ви створюєте особистий кабінет на сайті, а після вносите туди свої гроші. Спершу там накопичуються привабливі суми, проте зняти їх ви не зможете. Адже аферисти переконують, що для переведення готівки варто зробити ще один платіж. І так триватиме поки шахраї не виманять у вас усі гроші.

Оскільки розсилка масова, то шахраї можуть представлятися представниками світових корпорацій або великих компаній, аби у людей не виникало сумнівів.

А звідки номер в шахраїв пояснюють так, аферисти генерують випадковий набір цифр, а коли їм приходить відповідь – то одразу розуміють, це ціль. Тому у поліції наголошують, у жодному разі не відповідати аферистам та одразу блокувати їх. А якщо таки внесли свої гроші і зрозуміли, що ви на гачку — одразу телефонуйте в банк для блокування свого рахунку, а потім на лінію 102.

 



Джерело | Т1 Новини