26.04.2024

Нові тест-системи на антиген СOVID-19 стануть своєрідним замінником ПЛР – Кузін

Ваша реклама

Всесвітня організація охорони здоров’я нещодавно випустила документ про діагностику коронавірусу за допомогою тест-систем на виявлення антигену. І низка міжнародних компаній-розробників таких тестів вже отримали перекваліфікацію ВООЗ. Про це УНН розповів в. о. генерального директора ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” Ігор Кузін, коментуючи відповідну розробку української компанії “Діапроф-Мед”.

“Зараз є кілька вже міжнародних компаній, які ці тести (на виявлення антигену) вже сертифікували, або отримали перекваліфікацію ВООЗ, або схвалені FDA. Це новий метод діагностики, який багато країн тестують”, – сказав він.

Кузін нагадав, що зараз переважно використовуються тести на визначення імуноглобулінів – метод ІФА-тестування, а також ПЛР.

“Метод ПЛР, ми всі знаємо, як він працює, метод ІФА на визначення імуноглобулінів – він теж є хорошим, однак показує або вже активну фазу хвороби, або ретроспективно, що людина перехворіла”, – сказав він.

Натомість нові тести-системи на виявлення антигену “ковід” можуть дозволити охопити тестуванням більшу кількість населення, а також більш ефективно запроваджувати протиепідеміологічні заходи, наголошує Кузін.

Нагадаємо, що тест-системи на антиген розробила українська компанія “Діапроф-Мед”. І зараз вони проходять верифікацію у ЦГЗ МОЗ. Попередні результати дуже обнадійливі, і в Центрі планують розробити національні рекомендації щодо застосування такої тести-системи в Україні.

“Скоріш за все, що він (тест на антиген, – ред.) буде таким своєрідним замінником ПЛР-дослідження”, – резюмував Кузін.

Як писав УНН, за словами відомого епідеміолога Михайла Фаворова, тест-системи на антиген до COVID-19 у 10 разів дешевші, ніж ПЛР, та мають низку переваг.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,