27.07.2024

Небезпечного шкідника кукурудзи виявили на Зборівщині

Ваша реклама

Фото з мережі Інтернет

Небезпечного шкідника виявили фахівці на Зборівщині. Під час фітосанітарного моніторингу на полі у селі Ярчівці зафіксували західного кукурудзяного жука.

Як інформують у головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, ця комаха є у переліку карантинних шкідників України. Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки являються переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми “гусячої шиї”. Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна.

Згідно розпорядження районної військової адміністрації від 11 вересня запровадили карантинний режим. Фахівці затвердили заходи з локалізації та ліквідації західного кукурудзяного жука, які є обов’язковими для виконання землекористувачами та землевласниками.

Це, зокрема, дотримання, у виявленому вогнищі, агротехніки вирощування, сівозмін, висівання сортів стійких до пошкодження західним кукурудзяним жуком, обробка інсектицидами згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні та доповненням до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Щоб обмежити розповсюдження цього шкідника, аграрії мають дотримуватися сівозміни, великі господарства можуть застосовувати просторову ізоляцію. Якщо кожного наступного року сіяти кукурудзу в іншому кластері на відстані у 10-20 км від торішніх посівів, це значно ускладнить поширення шкідника та і інших шкідливих організмів. Монокультурне вирощування кукурудзи кілька років поспіль, провокує більш активне поширення шкідників. Тому дотримання агротехніки вирощування кукурудзи приведе до хорошого врожаю.

 



Джерело | Т1 Новини