08.09.2024

Небезпечні для здоров’я мандарини можуть продавати у тернопільських магазинах

Креатор буд

Мандарини з небезпечною речовиною — диметоатом — можуть продавати на тернопільських ринках і в магазинах. Фрукти — з Єгипту, експортувалися з Греції.

Інформацію про шкідливий продукт оприлюднили в ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

“Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 20 листопада 2023 року № 2023.8018 стосовно виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції (експортер: DROSERO TRADE S.M. P.C., Giannitsa) до України (отримувач: ТОВ «Фудком», вул. Залізничне шосе 57, м. Київ, 01014; місце доставки: с. Мартусівка, Бориспільський район, Київська обл.)”, — відзначили в Держпродспоживслужбі.

У раз виявлення мандаринів із небезпечною речовиною в обігу, фахівці просять повідомляти їх за адресою м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, або  телефоном (0352) 52-10-10.

Оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлення даного продукту компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 даного Закону.

Слід відзначити, що диметоат — біла кристалічна речовина. Її використовують для боротьби з рослиноїдними кліщами, попелицями, трипсами і іншими сисними шкідниками на багатьох с/г культурах. Диметоат поряд з помірною токсичністю для теплокровних тварин виявляє сильну контактну і системну інсектицидну дію. Проникає в рослини через кореневу систему і надземні органи. Диметоат заборонено використовувати на ягідних культурах, а також плодових насадженнях, в міжряддях яких вирощують ягоди, овочі та зелень.



Джерело | Т1 Новини