27.07.2024

Найстрашніша зрада: історія чоловіка, який став жертвою власного дядька

Креатор буд

Ця історія не перший рік розгортається у Постолівці на Гусятинщині. Місцевий житель Іван Петрашко має інвалідність і перебуває під опікою дядька. Родич оформив Івана у психоневрологічний інтернат. Хоча чоловік запевняє, що там з нього знущаються і він зазнає тортур. Водночас немає змоги потрапити до батьківської хати, бо там усе на замку. На захист Івана та його дієздатності стали і сусіди. Наша знімальна група вирішила розібратися в ситуації.

Ситуація тягнеться ще з 2017 року. За словами постраждалого, саме тоді у нього викрали всі документи, а з будинку, де він проживав з мамою — виписали. Останні роки життя мати Івана проживала разом з ним тут, на Тернопільщині. Перед своєю смертю попросила, аби за ним приглянули, адже у чоловіка третя група інвалідності.

Мати помирає, а опікуном стає ніхто інший, як рідний дядько. Однак він не був підтримкою та захистом, а навпаки — основним страхом. Відтак, у 2019 році дядько Михайло вирішує забрати рідного племінника до себе на Волинь. Але поселяє у психоневрологічному інтернаті, мовляв Івану потрібен догляд і лікування. Чоловікові там доводилося важко, його начебто ображали.

Так, більше трьох років чоловік проживав у цьому медзакладі. Найважче каже, тримати там продукти харчування, гроші чи навіть власні дорогоцінні речі. Забирають усе.

У селі люди говорити про сім’ю Івана або бояться, або ж — не хочуть. Ті, хто камери не лякається, кажуть, Іван завжди був спокійним та врівноваженим.

Іван Петрашко мав змогу кілька разів на рік приїжджати у село разом з дядьком. Аби повернутися додому остаточно – придумав виправдання. Навідати могилу рідної матері. Проте у пана Михайла на цю поїздку були ж зовсім інші плани — начебто привезти до нотаріуса, щоб переписати на себе все майно. Іван скористався цією можливістю і втік. Проте витрачати час на розшуки племінника дядько не став. Чекав, коли той повернеться. Проте, племінник довгий час не з’являвся, а тому й дядько поїхав без нього.

Аби розставити всі крапки над і, односельчани неодноразово писали заяви у поліцію, прокуратуру та соціальні служби. Там кажуть справу розглядають, однак остаточного результату сказати не можуть.

Що про ситуацію кажуть у поліції та сам рідний дядько Івана — дивіться.



Джерело | Т1 Новини