23.04.2024

На Тернопільщині завершують спорудження першого комплексу для зважування автівок

Ваша реклама

Цілодобовий контроль. Уже незабаром усі вантажівки з понаднормовим грузом автоматично штрафуватимуть. Для цього на дорогах Тернопільщини встановлюють спеціальні інтелектуальні системи WIM. Одна із таких розташована біля Бережан, і уже на завершальному етапі спорудження.

Як відзначив заступник начальника служби автомобільних доріг у Тернопільській області Іван Костюк, не контрольований рух перевантажених транспортних засобів — це основна причина руйнації автомобільних доріг. У зв’язку із цим в Україні зараз запроваджено систему цих WIM систем зважування в русі.

За словами Івана Костюка, ця система складається з рами, на якій буде розміщено 3 сканери. Вони сканують габарити автомобільного транспорту. Також будуть камери фотофіксації.

Такий комплекс буде автоматично і цілодобово фіксувати швидкість, габарити, вагу, навантаження на осі транспорту. Для цього на металевій рамці системи та дорожньому полотні розташовані спеціальні датчики. Зафіксовані дані передаватимуть розрахунковій групі у Київ. Останні, в разі перевищення, будуть штрафувати власника авто.

“Штрафи диференційовані, якщо йде перевищення в процентному співвідношенні від 5 до 10 — штраф 8,5. Від 10 до 20 відсотків — 17 від 20 до 30 – 34. І якщо будь-який з нормативів перевищений більше 30 відсотків, то штраф сягає 51 тисячу”, — відзначив заступник начальника Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, начальник відділу державного контролю за безпекою на транспорті у Тернопільській області Ігор Табака.

Якщо автомобіль проїде кілька таких систем, то за кожну власник отримає штраф. Його сплатити необхідно протягом 10 днів, адже після – суму подвоять. Водії вантажівок, кажуть ставляться до цього із розумінням, бо понаднормові грузи руйнують дороги.

Cистема WIM  є першою на Тернопільщині. Поблизу Бережан її мають повністю облаштувати до кінця 2021. Загалом в області встановлять ще 3 таких рамки на дорогах: М-30 Стрий – Ізварине, Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль, М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече і М-09 Тернопіль – Львів – Рава Руська.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,