25.04.2024

На Тернопільщині вшанують пам’ять примусово виселених лемків

Ваша реклама

У 1944 му – 46х роках лемківський народ зазнав поневірянь, а потім люди ще довго шукали нової домівки на українських землях. 77 років минуло з того страшного для лемківського народу часу.

Чимало лемків оселилися на Монастирищині. Багато згодом емігрували в США, Канаду та європейські країни. Але де б не були, щороку сім’ями, родинами гуртуються, з’їжджаються в Монастириськ на міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини».

Є ще одна дата, яку згадують з сумом, але вона не менше гуртує лемків. І у другу неділю вересня в Україні вшановують роковини депортації – примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

Директорка музейного комплексу «Лемківське село» Віра Дудар закликала у неділю всіх лемків і поціновувачів лемківської культури на поминальні віча. Жінка переконана, що в кожному місті, де живуть лемки, люди мають про це згадати.

Із 1944 по 1946 роки на територію УРСР депортували близько півмільйона українців із їхніх етнічних земель, під час акції «Вісла» – 150 тисяч, у 1948-1951 роках ще понад 41 тисячу. Вшановувати жертв примусової депортації на державному рівні в Україні почали у 2019-му.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,