29.03.2024

На Тернопільщині посадили “Лесині груші”

Ваша реклама

У селі Миролюбівка біля Тернополя тепер ростимуть Лесині груші. Дерева висадили біля пам’ятника Лесі Українки. Ініціатива належить журналістам, які відвідали садибу Косачів у Колодяжному. 

Як розповіла координаторка акції «Із минулого в майбуття» Людмила Приймачук, щепи з 120-річної груші, яку посадила сестра поетеси Ізидора, розповсюдили по Україні. Кілька саджанців привезли і на Тернопільщину.

Саджанці “Лесиної груші” вирішили висадити у Миролюбівці, адже тут єдиний на Тернопільщині пам’ятник письменниці у повний зріст.

Голова громади Андрій Галайко розповідає історія пам’ятника досить цікава. Майже 30 років він пролежав на складах колишнього колгоспу.  У 1994 році його встановили біля місцевої школи.

Як зазначила викладачка Леся Вашків, Леся Українка на Тернопільщині була не часто. Достеменно відомо про візит поетеси на Кременеччину до близької подруги дитинства Марії Биковської, де остання вчителювала. Інших спеціально запланованих візитів у наші краї в письменниці не було. Тут вона знаходилася хіба проїздом.

Ще один саджанець «Лесиної груші» планують висадити біля пам’ятника Лесі Українки якраз у селі Великі Бережці на Кременеччині. Загалом висадили в різних куточках України понад 70 таких саджанців.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,