18.10.2024

Музеям на Тернопільщині передали антикварні речі, які зловмисники хотіли вивезти за кордон

Креатор буд

Скіфські наконечники стріл та старовинні монети поповнили фонди музеїв Тернопілля — обласного краєзнавчого та Шумського краєзнавчого. Антикварні речі музейникам передали представники Тернопільського управління СБУ спільно з працівниками Державної виконавчої служби передали у краєзнавчі музеї Тернопільщини.

Старовинні срібні монети та колекцію скіфських наконечників стріл зловмисники на початку 2023 року намагалися незаконно вивезти з України. Контрабандисти планували доправити їх у країни ЄС для продажу іноземним колекціонерам, але оперативники спецслужби виявили та вилучили історичні артефакти.

Згідно вироку суду зловмисників визнали винними, а антикварні предмети, що мають культурну цінність, конфіскували у дохід держави, повідомляють в управлінні СБУ у Тернопільській області.

“Відтепер колекція зі 382 скіфських наконечників стріл, датовані VII-III століттям до нашої ери, перебуватиме на постійному зберіганні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Водночас, 6 зліпків пруських монет часів правління Сигизмунда I зберігатимуться у краєзнавчому музеї Шумська”, — йдеться у повідомленні відомства.



Джерело | Т1 Новини