20.04.2024

Мінеральне борошно для будівництва доріг: у Галущинецькому кар’єрі відкрили сучасний завод

Ваша реклама

На Тернопільщині розпочав роботу новий завод мінерального борошна. Це вже другий завод компанії Тернопільський кар’єр, який виготовляє стратегічний для країни продукт.

Мінеральний порошок є невід’ємним елементом, який використовують для будівництва якісних доріг, відзначив директор ПрАТ “Тернопільський кар’єр” Роман Яворський.

“Ми беремо вапняковий щебінь і мелемо його на борошно вапнякове. Для кого він призначений? Це дорожні компанії, які займаються будівництвом доріг в Україні. Вони його називають мінеральний порошок і використовують як добавку до асфальтобетонної суміші. Він виконує зв’язуючу і наповнюючу функцію. Тоді дорога міцна і пластична одночасно, і не руйнується”, — пояснив Роман Яворський.

10 тонн мінерального порошку в годину — така продуктивність нового заводу, що знаходиться на території Галущинецького кар’єру. Керівництво кар’єру ставить собі за мету виготовляти близько шести тисяч тон в місяць. На цьому заводі працюватиме сім працівників, адже тут система автоматизована.

Разом з тим, завод із виробництва мінерального борошна сприятиме економічному розвитку Тернопільщини. Адже це нові робочі місця, наповнення місцевих бюджетів та сприяння у будівництві доріг в області.

Як відзначив перший заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Дем’янчук, інвестиція в економіку Тернопільської області становить понад 60 мільйонів гривень.

“І як ви бачите, інвестиція надзвичайно успішна. Це фахівці які працюватимуть на теренах Тернопільщини, нашої України. Дуже приємно, що нині ми розбудовуємо саме ті види промисловості, які дають додану вартість. Україна перетворюється з сировинного придатку у високотехнологічну державу”, — підкреслив Ігор Дем’янчук.

Завод сприятиме зменшенню дефіциту якісного мінерального борошна в Україні та буде протидіяти засиллю імпорту, кажуть експерти. До того ж відкриття подібних підприємств на часі, адже за останніх два роки тільки на Тернопільщині капітально відремонтували понад 450 кілометрів доріг, а це лише третина від загальної кількості. Відновлювати дороги планують і далі, тож без мінерального борошна не обійтись.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,