19.04.2024

Менше депутатів — менше проблем? Що передбачає законопроєкт про скорочення народних обранців

Креатор буд

450 чи достатньо 300? Мова про народних депутатів. Вони представляють інтереси кожного українця у Верховній Раді. Уповноважені створювати, змінювати чи скасовувати певні рішення. Але майже пів тисячі народних обранців – забагато. В цьому переконаний президент України. Тому ініціював наступне – кількість депутатів скоротити. Відповідний законопроєкт у Верховній Раді вже розглянули у першому читанні.

Чи дійде законопроєкт до голосування у Верховній Раді – невідомо. Але українці вже сформували своє ставлення до нардепів, їхньої роботи і зокрема, кількості. Тож 450 чи 300?

Однак ініціатива Зеленського не вперше прозвучала в Україні, кажуть експерти. Наприклад, у 1999 році реформувати парламент обіцяв Леонід Кучма, у своїй передвиборчій програмі. Про це зазначає політолог Андрій Киданюк.

Експерти Андрій Киданюк і Ольга Мазаєва додають, колись цифра 450 виникла не просто так. Є умовна формула, бо ж кількість депутатів має бути пропорційною кількості жителів України. Так, принаймні, обирали їх чисельність у 1991-му. Слід зазначити, якщо скорочення парламенту таки відбудеться, то нових 300 депутатів зможемо обирати вже у 2024-му році. Відповідно до законопроєкту – пропонують голосувати за пропорційною системою. Вона дозволить людям впливати на місце депутата в списку.  Втім менша кількість депутатів має і свої ризики.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,