02.05.2024

Медики врятували восьмимісячну тернополянку з важкою вадою серця

Ваша реклама

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Львівські медики врятували життя маленькій Ніколь із Тернополя. Дівчинка народилася з однією з найважчих і вкрай рідкісною вадою серця. Лікарі вперше в Україні провели унікальну операцію.

Про це поінформували в Першому медичному об’єднанні Львова.

Одразу після народження лікарі почули шуми в серці немовляти. І виявили дуже рідкісну патологію, яка зустрічається лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця. Єдиний шанс на порятунок таких малюків – операція у перші дні життя.

Аби врятувати Ніколь, її екстрено доправляють каретою швидкої до Львова — в Лікарню Святого Миколая. Та через замалу вагу і надто високі ризики в такому віці проводити радикальну операцію, яка виправить ваду, було неможливо. Утім, і без втручання немовля не вижило б. Тож кардіохірурги виконують паліативне втручання – за допомогою штучного протеза створюють додаткове джерело кровотоку в легеневу артерію. Мета — полегшити симптоми та дати Ніколь шанс набрати вагу і дожити до головної операції.

У вісім місяців Ніколь важила вже 8 кг — оптимальні для проведення радикального втручання. Оперували дівчинку понад 14 годин. Ситуацію ускладнювало те, що серце Ніколь було надто крихітним. Але старання медиків увінчалися успіхів. Через три дні після операції дитина вже дихала самостійно, а через три тижні — Ніколь виписали з лікарні.

 

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,