19.04.2024

“Лінія Маннергейма”, Андрухович, Ірванець: п’ять днів триватиме довгоочікуваний фестиваль “Ї” у Тернополі

Креатор буд

Довгоочікувана подія, на яку жовго чекали не лише у Тернополі, а й в Україні. Після річної перерви мистецький фестиваль “Ї” відбудеться. Вже у червні, з 16 по 20.

Як зазначила кураторка візуальної частини фестивалю Марічка Юрчак, ліміт квитків вже вичерпано. Адже в Драмтеатрі є можливість розмістити лише половину місць. Це 297 людей одночасно. Та Драматичний театр не єдина локація, де проводитимуть заходи фестивалю.

Новинкою фестивалю буде те, що перший день, “Тернопільський”, буде безкоштовним і події відбуватимуться на новій локації «На пошті». Три основні дні проходитимуть у драмтеатрі, Ще буде кінодень у Кінопалаці.

На цьогорічний фестиваль “Ї” запросили чимао відомих людей та гуртів. Це, зокрема,  Vivienne Mort, Лінія Маннергейма, “Калуш”. З авторів очікують на Софію Андрухович, Сергія Жадана, Олександра Ірванця й інших літераторів.

За словами начальниці міського управління культури Світлани Козелко, цей фестиваль –  чи найкрутіша культурна платформа в Україні. Тому місцева влада підтримує його проведення. Так, із міського бюджету виділили понад 300 тисяч гривень. Фінансово долучиться і й саме управління. Окрім того, частина локацій фесту – комунальні заклади. Це – літературне Тернопілля, бібліотека-музей, бібліотека Затонського.

Також вона підкреслила,  за потреби, якщо того вимагатиме карантинна ситуація, кількість локацій будуть збільшувати.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,