03.05.2024

Йодна профілактика: поки немає радіації — не можна приймати йод у великій кількості

Ваша реклама

Профілактика дефіциту йоду в організмі, і профілактика у разі радіаційної загрози — це два різні питання. Про це варто пам’ятати, пояснюють медики, враховуючи нестабільну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

“Нам потрібно буде заблокувати щитовидну залозу, щоб вона не увібрала в себе радіоактивний йод. Тому ми просимо профілактично цього не робити, тільки коли це буде офіційно дозволено”, — відзначає завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9 Ольга Сковронська.

Вся справа у дозуванні, пояснює медик. У разі аварії на атомній електростанції доросла людина має прийняти калій йодид — 125 міліграм одноразово. Це велика доза. До прикладу, у препараті йодомарин кількість йодиду калію становить 262 мікрограми, це майже у 500 разів менша доза.

За словами Ольги Сковронської, 125 міліграм — це доросла доза. Одна ціла таблетка для людини від 18 до 40 років. Пацієнтам після 40 прийом йоду не рекомендується. Ризик виникнення раку щитовидної залози є досить низьким. А для дітей інші дозування.

Чи є тернопільських аптеках йодид калію і як діятимуть фахівці на випадок аварії — дивіться в сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,