27.07.2024

Із поліцією довелось повертати Свято-Миколаївський собор у власність держави

Креатор буд

Із поліцією довелось повертати Свято-Миколаївський собор у власність Кременецько-Почаївського заповідника. Зі студентами та викладачами регентського училища, яке діяло на території святині, спілкувались навіть психологи. А після огляду пам’ятки на експертів чекав неприємний сюрприз. Про це — далі.

Отож 30 листопада зранку  Свято-Миколаївський собор, що у Кременці, оточила поліція. Там знаходилося регентське училище. Все керівництво,  студенти і викладачі покинути приміщення мали ще на початку 2023-го. Добровільно зробити це відмовились, тому  правоохоронці прибули до Кременця, щоб виконати рішення суду.

Цивілізовано, без застосування фізичної сили парафіян мп перевезли всіх в інше приміщення. Спецслужби та правоохоронці працювали на території заповідника весь день. Всі дії виконували згідно чинного законодавства. Втім прихожан мп виселення обурило. Вони переконані, що поліція не мала права забирати собор, навіть попри рішення суду.

Втім всі дії законні, адже суд зобов’язав релігійну громаду повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть у власність Кременецько-Почаївсько державного історико-архітектурного заповідника, ще влітку. Врешті працівники заповідника разом з правоохоронними органами провели опис та інвентаризацію пам’ятки, склали акти обстеження технічного стану.

«Це повернення державного майна, яке згідно постанови суду повертається назад у державну власність від користувачів православної церкви московського патріархату. Зараз ми з виконавчою службою та співробітниками СБУ робимо звірку майна, нерухомого та рухомого. Складаємо акт і повертаємо в користування державі», — пояснив директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

Відзначимо, що йшлося про приміщення собору, келію і дзвіницю.

Під час інвентаризації стало відомо, що деяких предметів не вистачає, розповів заступник  директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Ігор Деревінський. Що саме зникло поки не відомо. Це ще належить встановити фахівцям. Проте собор уже де-факто нарешті повернули у власність держави.



Джерело | Т1 Новини