29.03.2024

Історія тернополянки, яка поїхала за мрією до Іспанії, а стала жертвою насильства

Креатор буд

Історія пані Марії знайома багатьом жінкам. Коли нібито кохання всього життя переросло в психологічне і фізичне насильство. Жінка розповіла, що переїхали жити на батьківщину чоловіка до Іспанії. Та згодом дорогі подарунки, сюрпризи і квіти перетворилися на постійний контроль і психологічний тиск.

Жертва насильства Марія Ділай розповіла, що це дуже поширена проблема. У таких ситуаціях українки часто відчувають страх, бо вони залежні від тієї людини, ситуації і роботи. Вони часто там без документів там живуть, без знання мови.

Марія розповіла, їй у таких обставинах не залишилося нічого окрім того, як звернутися в чужій країні до відповідних соцслужб. Тривалий час вона жила у центрі допомоги жертвам насильства і спілкувалася з психологом. Тоді ж і почала малювати картини, на яких зображала всі ті емоції, які пережила.

І таких як Марія багато, переконані фахівці. За останні три роки на Тернопільщині в рази зросла кількість людей, які звертаються до відповідних служб і говорять вголос про свої проблеми. Щоправда, в Україні жертви насильства говорити і діяти починають вже тоді, коли фаза психологічних тортур перейшла до фізичних.

За словами координаторки проєкту «Спільними зусиллями влади та громади проти насильства» Марії Пасєчник, 8 мільйонів українців мають у своєму оточенні людей, які постраждали від домашнього насильства. У 83 % з яких жертвами були саме жінки.

Фахівці кажуть, в Європі вже давно розробили чіткий алгоритм дій та працюють служби допомоги для жертв насильства. В спеціальних центрах надають все необхідне: від фінансової допомоги і до психологічної підтримки. В Україні ж такі схеми лише починають впроваджувати.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,