20.04.2024

Генератор-утилізатор на біовідходах вдосконалюють тернопільські науковці

Креатор буд

Можна і без газу. Науковці Тернопільщини розробили і продовжують вдосконалювати генератори-утилізатори, які працюють на біовідходах. В Хоростківській громаді, до прикладу, вже 7 років працює такий пристрій. Більше того, науковою розробкою зацікавилися в українських містах і за кордоном. Особливого розголосу такі розробки набрали у 2022-му, коли світ почав відмовлятися від російського газу. Тож як працюють генератори-утилізатори, чим їх заправляють і як вони економлять витрати на підприємствах — науковці розповіли нашим журналістам.

Отже, науковці створили перший генератор-утилізатор, який переробляє біовідходи в теплову енергію.

“Із Запоріжжя дзвонили, хочуть плавити метал нашими генераторами. Бо ми розганяємо температуру до 1,5 тисяч градусів. Наш сегмент — сушіння зернових, випікання цегли, тепличне господарство, обігрів приміщень. Є мрія випікати хліб екологічно чистою енергією”, — відзначив доктор технічних наук, директор центру енергоефективних технологій Валерій Федорейко.

Перший такий пристрій запрацював у Хоростківській громаді ще 7 років тому, на агропідприємстві.

“Кожного року ми вирощуємо на полях зернові, олійні культури. Якщо вирощуємо 10 тон пшениці – то отримуємо ще 10 тон відходів. Що з ним робиться? Або його тихенько спалюють, або воно гниє — і виробляє метан, газ”, — пояснив кандидат технічних наук Іван Іскерський.

Окрім газу, біовідходи замінять і деревину. Адже відновити лісовий масив – це роки очікування. А залишки з аграрного виробництва – це те, що можна отримувати щороку. Так і аграрні відходи отримали своє нове призначення – створювати енергію для роботи зерносушарок. Згодом на своєму підприємстві Іван Іскерський встановив досконаліші і потужніші генератори, які мають потужність 2000 та 3000 кВт. І такими пристроями на сьогодні вже повністю замінює природний газ. Каже, в Україні загалом можна зіскочити з так званої газової голки, якщо переглянути поводження з біовідходами.

“Якщо ми використаємо 1/3 відходів в Україні – ми замістимо 10 млрд кубів газу. В той час як Україна загалом використовує 9. тобто який маємо запас величезний дешевої сировини”, — сказав Іван Іскерський.

Окрім самого ресурсу, важлива і фінансова сторона. Така зелена енергетика, кажуть науковці, економніша в десятки разів. Замінити вичерпні ресурси на відновлювальні — це економія на десятки років.

Війна росії проти України лише пришвидшила темпи розвитку “зеленої” енергетики. Такими генераторами-утилізаторами зацікавилися в багатьох українських містах. А розробка та впровадження оглядають і за кордоном. Наші ж науковці продовжують вдосконалювати пристрій. Наразі проектують генератор на 6 тисяч кіловат.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,