17.05.2024

Фейсбук-сторінки, якими керують спецслужби росії: як шахраї маніпулюють українцями

Ваша реклама

“Якщо не лайкнеш, то у тебе немає серця”. Таких постів з однаковими заголовками тисячі на просторах Фейсбуку. Але чи звертали ви увагу, що підпис один, а фото — щоразу інші? А ще мова  написання — українські фрази дублюються російською. Здебільшого на фото українські військові на фронті або ж на лікуванні. Інколи діти чи тваринки. Але ціль завжди одна – привернути увагу аудиторії через емоції.

У кіберполіції пояснюють, таку тактику використовують російські спецслужби, щоб згодом, алгоритми соціальних мереж просували саме цю сторінку в рекомендації українцям.

Наприклад, така ситуація у Фейсбук-групі з назвою “Ми українці, ми сильні”. Там — безліч різних фото з однаковим підписом, які мають тисячі лайків та сотні поширень. Але от зареєстрована вона на російську пошту.

Як пояснює старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області департаменту кіберполіції ГУ Нацполіції України Роман Свірський, росіяни купують акаунти з українськими іменами чи “зламують” сторінки. Або ж створюють нові сторінки. Зазвичай називають їх на кшталт “Олена Львів”, щоб їх було важко розпізнати чи вирізнити. Відтак у великій кількості заходять в групу і починають поширювати свої наративи, маніпулюючи свідомістю українців. У таких групах можуть поширювати і фейки, а потім, що зручно, використовують їх для своїх пропагандистських медіа.

Тому, у кіберполіції наголошують, варто завжди перевіряти джерело інформації.  А також, шахрай за допомогою фейкових постів та фото може виманюювати гроші. Більше про це — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини