20.04.2024

Фахівці пояснили, як має виглядати міжнародний документ про щеплення

Ваша реклама

Жовтий чи білий, електронний чи роздрукований, англійською чи українською. Все частіше ці питання виникають у тернополян стосовно свідоцтва про вакцинацію.

Зокрема це ж цікавить і Максима Масиру. Хлопець 9 липня отримав другу дозу вакцини. Тож, протягом 14-ти днів повинен отримати свій документ. Він зазначив, на цей момент чекає із нетерпінням, адже вже встиг спланувати поїздку на море.
Тернополянин переймається, щоб документ відповідав стандартам. Бо при поїздці закордон – можуть не пропустити.

Днями тернополянин Назар Зелінка опублікував пост у соціальній мережі Фейсбук, де висловив ряд зауважень до Національної Служби здоров’я. Зокрема, «чому не вказують назву вакцини», «чому взагалі немає назви вакцини в записі другої дози?», «чому виробник вакцини в записі другої дози лише українською?», «чому прізвище та ім‘я латинкою не так як в закордонному паспорті?».
Із цими питаннями ми звернулись до сімейної лікарки Оксани Стефанишин.

Фахівчиня зазначила, є визначений порядок заповнення та оформлення міжнародного сертифікату вакцинації. Документ видають після отримання двох доз вакцини. Тому потрібно прийти до свого сімейного лікаря із закордонним паспортом та паспортом громадянина України.

За словами лікарки, у сертифікаті вказуються дані пацієнта повністю українською та англійською мовою. Там також вносять дату, коли отримано першу і другу дозу, виробник, серія вакцини і дія сертифікату. Від останньої вакцинації він дійсний рік.

Друге – колір сертифікату. У коментарях під постом Назара Зелінки користувачі почали жваво обговорювати цю тему. Мовляв, аби виїхати закордон бланк повинен бути жовтим, бо з білим – вас не пропустять. Проте, таке судження фахівці називають помилковим. Хоча зазначають, якщо пацієнт має бажання, може принести з собою жовтий аркуш на якому видрукують сертифікат.
Наразі, в Україні дійсні лише роздруковані сертифікати. Електронні документи про вакцинацію, станом на сьогодні, діють лише в тестовому режимі.

Нагадаємо, що міжнародний сертифікат вакцинації дозволяє подорожувати всім світом. Єдина проблема, із якою ви можете зіткнутись – вид вакцини. Перш ніж їхати у певну країну, переконайтесь що там визнають саме ту, якою вас щепили.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,