03.05.2024

Допомогу при психологічних проблемах тепер надають сімейні лікарі Тернопільщини

Ваша реклама

Підтримати під час депресії. Відтепер психологічну допомогу жителям Тернопільщини надають сімейні лікарі. Адже саме він найчастіше спілкується з вами, знає звичні стани і історію хвороб, а тому – першим помічає коли потрібна психологічна допомога.

Щоб дати експертну допомогу від початку цього року сімейні лікарі за власним бажанням можуть проходити безплатний курс навчання. Їх закінчила і лікарка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9 Зоряна Поруцька.

“Курси проходила з 1-5 липня. Це були п’ятиденні курси. З 9.00 до 17.00 нас навчали дуже багато нової та цікавої інформації. Навчали як правильно працювати з людьми, які мають суїцидальні думки, допомагати особам з посттравматичною стресовою реакцією, тяжкими депресіями”, — відзначає Зоряна Поруцька.

За словами лікарки, на прийомах вона не раз помічала ознаки прихованої депресії у пацієнтів. Вони відчувають хронічну втому, постійну роздратованість або тривогу,  скаржаться на високий тиск, пришвидшене серцебиття, небажання ходити на роботу та займатись звичними справами.

На прийомі лікар ставить кілька запитань. За потреби пропонує пройти тести для виявлення депресії та ступеня тривожності. В анкеті є дев’ять запитань. Людина відповідає “так” або “ні”. Залежно від набраних балів, сімейний лікар робить висновок.

Якщо стан пацієнта потребує базової психологічної підтримки, то сімейний лікар надасть її одразу. Адже на курсах медиків вчили працювати з людьми, які мають проблеми з ментальним здоров’я. Єдине – пацієнт має визнати, що потребує підтримки.

А таке буває не завжди, бо в Україні не прийнято обговорювати свої проблеми. І даремно, каже військовослужбовець ЗСУ у відпустці Тарас. Хлопець служить у лавах ЗСУ, зараз у відпустці. Розповідає, що досить стримано реагує на стресові ситуацій. Але так було не завжди. Військовий впевнений, психологічна підтримка важлива. І спеціалісти мають допомагати українцям пережити цей важкий час.

А що думають про нововведення тернополяни — дізнавайтеся із сюжету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,