27.07.2024

Допомагають військовим і в тилу, і на фронті: працівники медичного закладу з Тернопільщини передали 22 дрони на передову

Креатор буд

22 дрони-камікадзе вже сьогодні поїдуть на фронт нищити ворога. Працівники медичного закладу з Тернопільщини передали квадрокоптери у третю окрему штурмову бригаду. Це FPV дрони, їх використовують проти живої сили і військової техніки супротивника. Літальний апарат може нести боєприпаси до 3 кілограмів. Наприклад, один такий дрон може знищити російський танк.

“Тут використовуються підвищеної ємності батарея, класний модуль зв’язку, що дозволяє навіть під ворожим радіоелектронною боротьбою, яка гасить сигнал, летіти далі не втрачати зв’язок з другом пілотом. І нормальна камера. Оці складові є основою класного дрона, який залетить, полетить і щось уразить”, — каже військовослужбовець 3 окремої штурмової бригади Сергій “Ксен”.

Найважливіше, що вражають техніку ворога, завдяки дрону, дистанційно. Адже він літає на відстань до 15 кілометрів. Військовослужбовець розповідає, ворог за кілька днів пристосовується до усіх нових технологій та швидко вчиться оборонятись від атак. Тому такі квадрокоптери — одноразові.

За словами Сергія “Ксена”, за бойовий день воїни використовують близько 50 штук. Отож оскільки дрони на фронті втрачаються щоденно, то і потреба в них велика.

“Дрони — це сьогодні найбільш необхідне на фронті. Тому що війна сьогодні інша, війна — сучасна, технологічна. І дрони сьогодні наче розхідний матеріал, тому ми всі сили повинні направляти для того, щоби підтримувати військових”, — заявляє перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Партія цих дронів коштувала 500 тис. Два з них купила волонтерка — Алла Стечишин. 20 придбали за кошти лікарні. Директор закладу Зіновій Ясеник розповідає, сумарно вже передали 60 дронів. Та це не перша допомога від лікарні, загалом же заклад виділив вже близько 5 млн на допомогу армії.

“Ми робимо збори і пропонуємо там 3,5 днів з зарплати перерахувати на ЗСУ. І люди дають згоду і ми це робимо. Крім того, ми заробляємо. Маємо угоду з НСЗУ ми заробляємо і за ті кошти, що заробляємо, ми просто закуповуємо такі речі для ЗСУ”, — пояснює Зіновій Ясеник.

Хоча колектив закладу виконує складну роботу тут, в тилу — це лікування і реабілітація захисників, проте з перших днів війни допомагає і коштами, і продуктами. А ці дрони-камікадзе допоможуть третій окремій штурмовій бригаді ефективніше нищити ворога на донецькому напрямку.



Джерело | Т1 Новини