28.04.2024

Чи є “йодна” паніка у Тернополі і що кажуть експерти

Креатор буд

Пошукові запити українців останніми днями нагадують істерію. А з полиць аптек вже вкотре зникають йодовмісні препарати. До прикладу, калій йодид є лише в одній на цілий Тернопіль аптеці.

Але причин для паніки немає. А йод, скільки б ви його не скупили в аптеках – не панацея і точно не профілактика. Перше і головне: калій йодид захистить лише один орган – щитовидну залозу. Він не врятує вас від опромінення і променевої хвороби. Але приймати калій йодид треба у випадку реальної катастрофи. Інакше ж – ті ліки спрацюють проти вашого здоров’я. На цьому наголошує  заступник генерального директора з дослідження фізичних та хімічних факторів факторів ДУ “ТОЦКПХ” МОЗ України Юрій Дементьєв.

Люди, з якими ми поговорили на вулицях Тернополя, кажуть, цього разу не надто панікують. Є ті, хто закупився йодом в попередні хвилі так званих “загроз”. Але всі вірять в кращий сценарій.

В держліклужбі Тернопільської області запевняють, йод і йодовмісні препарати в жодному випадку не будуть в дефіциті.

І коротко про саму ЗАЕС, ймовірний підрив якої вводить в паніку українців. Перш за все наша істерія – допомагає ворогу. Тому варто зберігати спокій. Оскільки жоден енергоблок на станції вже місяцями не виробляє електрику, то у випадку аварії радіоактивний йод утворюватися не буде, зазначили у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Жоден сценарій із можливим викидом радіації на Запорізькій АЕС не потребує проведення йодної профілактики. Про це повідомляє Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,