02.05.2024

Чи прогнозують медики спалах кору на Тернопільщині?

Креатор буд

Серед ускладнень — запалення мозку, смерть, інвалідність. Такими наслідками для дітей та дорослих небезпечний кір. Медики прогнозують новий спалах цієї хвороби на Тернопільщині вже найближчим часом. На що варто звернути увагу, аби мінімізувати ризики для здоров’я — дізнавайтесь.

Спалахи кору циклічні і повторюються кожні 4-5 років. Збільшення кількості інфікованих на Тернопіллі медики прогнозують уже найближчим часом.

Лікарі наголошують: захворювання небезпечне і може мати негативні наслідки для людини, яка його підхопила. Сам вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Хвороба є дуже заразною. Адже якщо, наприклад, в контакті з хворим перебуває десятеро людей, то дев’ять з них — захворіють.

Жителі Тернопілля в небезпеці ще й тому, що в цілій країні через повномасштабне вторгнення щонайменше 260 тисяч дітей планово не отримали щеплення від хвороби.

Якщо наводити цифри, то попередня епідемія кору в Україні була у 2017-2019 роках, тоді померла 41 людина.  А у нашій області при попередньому спалаху було зафіксовано майже 4 тис хворих, відзначила генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Оксана Чайчук.

“У 2023 році ми маємо зареєстровано 11 випадків захворювання на кір. Серед них — 7 дітей до 17 років і 4 дорослих, — заявила Оксана Чайчук.

Захворювання зафіксували у Чорткові та Бережанах, у Трибухівській та Козівській громадах, а також 3 випадки у Тернополі. Оксана Чайчук переконана, щоб попередити епідемію варто створити колективний імунітет серед дітей.

Перше щеплення проти кору роблять в 1 рік та друге – в 6 років. Проте, якщо їх пропустити, то  можна отримати й пізніше. Інфекціоністи кажуть, невакциновані діти кір переносять у середній або важкій формах. А також з ускладненнями – це запалення легенів, отит, запалення мозку, інвалідність і, навіть, смерть.

Інкубаційний період кору 8–12 днів. А при перших проявах варто одразу звернутись до лікаря, наголосила завідувачка інфекційно-боксованого дитячого відділення обласної дитячої клінічної лікарні Світлана Євтушенко. Це, зокрема, температура протягом 3-4 днів і висипання. Більше — в сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,