27.07.2024

Чи небезпечне святкування Хелловіну: думки тернополян

Креатор буд

Поки тернопільська молодь із захватом одягає на хелловінські вечірки страшні маски — церква проти новомодного свята. Конфлікт загострився під час великої війни, адже жахіть і страху у нашій реальності і так вистачає. Чи справді небезпечний Хелловін? Аргументи всіх сторін дізнавалися наші журналісти.

Отож поки молодь і громадські заклади готувались до свята – купували декорації, обдумували костюми привидів і страшні маски, священники та глибоко релігійні люди б’ють на сполох. Вони наголошують Хелловін не є ані державним святом, ані церковним. Тому у храмі про цей день не згадають і не схвалюють його святкування. Бо ж історія Хелловіна повністю не досліджена і кого вшановували чи викликали у цей день – загадки.

А сучасні люди, кажуть отці, не розуміють, що під веселою формою Хелловіну приховуються трагічні речі. Святкування Хелловіну не коректне, тим паче під час війни, каже прессекретар Тернопільсько-Бучацької єпархії ПЦУ протоієрей Богдан Антонюк. Адже люди, зокрема  переселенці і так травмовані жахіттями, свідком яких можна стати під час бойових дій або окупації.

Священник додає, з погляду релігії, у людей є право вільного вибору. І кожний має право обирати для себе, що святкувати, а що ні. Проте він вірить, перед свідомими християнами не постане питання святкувати чи ні. Тим паче свято супроводжують атрибути, які не притаманні церкві і з якими вона бореться. Йдеться про символіку злих духів.

Традиційно Хелловін відзначають в англомовних країнах. І багато тернополян впевнені, українцям не варто переймати цю традицію. Навіть якщо це просто розвага. Більшість опитаних нами додають, особливо недоцільно святкувати Хелловін зараз, коли країна в умовах воєнного стану.

Хоча загалом у Тернополі доволі масштабно святкували Хелловін у попередні роки – вечірки, конкурси, декорування приміщень. Схоже заплановане і цьогоріч. Ми потрапили на одну з таких вечірок. Деталі — дивіться.



Джерело | Т1 Новини