19.04.2024

Чому злили справу “вагнерівців”: у Тернополі вимагають справедливого розслідування

Ваша реклама

«Вагнергейт» – операція, яка могла б стати військовим тріумфом України, а стала політичним провалом. В цьому переконані ветерани АТО, військові та політичні діячі Тернопільщини.

Нагадаємо, справа вагнерівців – це про приватну російську військову компанію Вагнера. Вони воюювали проти України на Донбасі. А суть операції полягала в затриманні найманців країни-агресора.

Однак в Офісі президента спершу піддавали сумнівам сам факт існування цієї операції, а пізніше Зеленський визнав Вагнергейт, але звинуватив інші країни у тому, що Україну втягували в цю операцію.

«Насправді збіги дивно звучать. То спецоперації не було, а якщо була – то не така. А коли з’явилися докази і слова Бурби – то вже ніби і було, але то не наша вина», — відзначив представник ГО “Брати по зброї” Валерій Волинець.

«Нові публічні заяви Василя Бурби, який очолював головне управління розвідки, а також оприлюднена інформація міжнародними розслідувачами, внесла ясність і забила остаточний цвях у брехню офісу президента та самого президента Володимира Зеленського. Сумнівів в тому, що найближче оточнення Зеленського з його участю або за його прикриттям скоїло злочин – практично немає», — підкреслив координатор ГО “Брати по зброї” у Тернопільській області Дмитро Гайдуцький.

Злочином військові вважають зрив спецоперації із затримання вагнерівців. А тимчасову слідчу комісію, яка зараз розслідує всі обставини, називають заангажованою та упередженою.

«На превеликий жаль, проявляються такі питання, які граничать з державною зрадою. І тут має бути чітка відповідь наших держслужбовців, перш за все головнокомандувача. Під час війни таке відбувається – це дуже, дуже небезпечно”, — заявив керівник Тернопільської обласної організації спілки офіцерів України Олександр Варакута.

«Ми вимагаємо, щоби незалежна слідча комісія, не ця ТСК що була, провладна, яка робила всі розслідування так би мовити в лапках. Провести розслідування, щоби насправді знали, хто злив цю операцію», — заявив представник руху ветеранів і волонтерів “Захисти Україну” Сергій Лучкін.

Всі ці вимоги військові та активісти сформулювали у зверненні. На сесії Тернопільської обласної ради вимагатимуть, аби депутати передали їхні вимоги генпрокурору. Підтримати боротьбу за правду і справедливість закликають й інші громадські організації.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,