19.04.2024

Чому подружжя на Лановеччині вирізає сотні дерев, які не перетворилися у горіховий сад

Ваша реклама

Подружжя на Лановеччині на присадибній ділянці вирізає сотні дерев. Адже мрія про горіховий сад так і не стала реальністю. Яків і Ольга Рейди не дочекалися до виділення земельної ділянки для власної справи. Чому так трапилося — дізнавалися наші журналісти.

На цій присадибній ділянці подружжя Ольги та Якова Рейдів із Борщівки на Лановеччині зараз залишається приблизно півтори тисячі саджанців волоських горіхів різних сортів. Решту, а це десь 500, зрізали або роздали небайдужим. Почалося все десь 8 років тому із газетної статті, пригадує пані Ольга. Тоді людей заохочувала розвивати село, створювати робочі місця. Родина вирішила розпочати свою справу.

Горіхи Ольга і Яків Рейди висаджували поступово. Першу тисячу саджанців посадили з дерева, якому зараз 73 роки. Потім виписували, купляли, їм присилали саджанці і з-за кордону. Дуже важко працювали, аби виплекати деревця.

Весь цей час подружжя шукало можливості отримати землю, куди б змогли висадити саджанці. Просили місцеву владу надати земельну ділянку для саду.

Тоді якраз утворювалася Борсуківська громада, пригадує пан Яків. Але депутати так і не проголосували за виділення ділянки, а 15 гектарів, серед яких земля про яку просив і Яків Рейда, роздали іншим. Та наші співрозмовники рук не опустили. Пробували отримати землю вже за каденції нового керівника громади. Тим паче під час зборів у селі людям знову розповідали, як було б добре розвивати власну справу.

“Знову я написав заяву, вже до тої громади. Прошу виділити ділянку, вже 1 гектар. Далі рішення, я зробив проектно-кошторисну документацію, заплатив гроші. Даю повторно на затвердження, депутати не голосують”, — пригадує пан Яків.

Депутати двічі не підтримали проект Якова Рейди – у 2021 і 2022 роках. Не вистачило голосів. Ділянку ніби-то вирішили відвести під кладовище. Весь цей час горіхи росли. Більшість із них вже не пересадиш, вони великі і вросли глибоко в землю. Лишається тільки зрізати. Менші саджанці ще можна пересадити, якщо знайдуться небадужі їх забрати. Землі нема, тож горіхи роздають безкоштовно. Бо шкода.

Більше — у нашому сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , , ,