26.04.2024

Чому лікарі забороняють робити “домашні” турнікети для бійців

Креатор буд

Якісний турнікет зупиняє кров і може врятувати життя бійця на полі бою. Це річ, яку неодмінно має мати кожен військовий, вирушаючи на передову. Проте волонтери б’ють на сполох. Почастішали випадки, коли люди виготовляють саморобні турнікети вдома чи у волонтерському штабі неможливо. Така амуніція може нашкодити здоров’ю воїна.

Турнікет тільки на перший погляд виглядає, як звичайна стрічка з цупкої тканини. Насправді ця річ високотехнологічна. Тому експерти наголошують, зробити турнікет вдома, в школі чи у волонтерському штабі – неможливо. Таким “пристроєм” ви можете тільки нашкодити людині, яка його отримає. Тож радять не намагатись повторити заводський турнікет.

Флеболог і судинний хірург Юрій Свідерський каже, разом з командою лікарів, судинних хірургів та інструкторів з тактичної та екстреної медицини вирішили протестувати безліч турнікетів, які отримали від бійців і волонтерів.  Волонтерських центрів та ініціатив зараз є багато, але експертизи на всіх не вистачає.

Тому фахівці сформували список сертифікованих виробників турнікетів, які рекомендують до використання, і ті, які не варто брати до уваги. Журналістам показує, роботу одного з турнікетів-самопалів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,