24.04.2024

Було спільним — стало комунальним: як на Тернопільщині без згоди людей забрали пасовище

Ваша реклама

У селі Заставче жителі обурені діями Підгаєцької міської ради. Люди впевнені, що чиновники без їхнього відома забрали понад 27 га пасовища. Чиновники пояснили, що це земля комунального користування.

Депутати Підгаєцької міськради спочатку вирішили земельне питання на сесії ще 30 серпня і лише потім, 9 вересня, організували збори з жителями села Заставче, аби почути їхню думку.

На наступній сесії Підгаєцької міськради голова Ігор Мерена пояснив, що з людьми спілкувався, все пройшло успішно. На зборах нібито було понад 100 місцевих жителів і присутні спільно погодили це питання. Але люди зазначили, що зборами ту зустріч  важко назвати — документи начебто були в роботі, жодного протоколу зборів нібито не склали.

Ці 27 га пасовища — то земля, яка знаходиться вже за селом. Ділянка межує з городами. Коли у 1990-х роках розпайовували колгоспні землі, цю ділянку розпаювати не вдалося. Вона залишилася територією загального користування для випасання корів. Тепер, очевидно, цю землю в них забрали. Тож люди скаржаться: поголів’я худоби в селі чимале, і шукати нову територію для випасання  буде незручно.

У 2020-му після утворення об’єднаної територіальної громади пасовище фактично стало спільною власністю. Цим і апелює міська рада. Тепер же зі спільної власності пасовище передають комунальному підприємству. Староста Завалівського округу переконаний: юридично все законно. І вплинути на це сільська влада не може.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,