08.09.2024

Автівками мали користуватися воїни: викрили зловмисників, які заробляли на гуманітарній допомозі для ЗСУ

Креатор буд

У Тернополі викрили злочинну групу, яка організувала “бізнес” на гуманітарній допомозі для військовиків. “Підприємці” ввозили в Україну позашляховики як транспорт для воїнів ЗСУ, а тоді продавали охочим.

Започаткував “справу” у 2022 році уродженець Казахстану. Згодом чоловік створив ще й фіктивний благодійний фонд, а на підмогу взяв двох уродженців Луганщини, повідомляють у поліції.

Спільники працювали в Тернополі. Вони ремонтували автомобілі, виставляли оголошення на інтернет-платформах та підшуковували клієнтів. Наразі відомо, що “бізнесмени”, прикриваючись гуманітарною допомогою, завезли близько 50 автомобілів на кілька мільйонів гривень. За одне авто в середньому просили 5000 доларів.

Під час чергового продажу позашляховиків Land Rover та Ford, зловмисників затримали “на гарячому”.

Під час обшуків на території двох областей правоохоронці вилучили чорнові записи із бухгалтерією, копії документів на реалізовані ними автомобілі, два позашляховики, мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також фіктивні грамоти від благодійних фондів, які нібито підтверджували благодійну діяльність.

“Бізнесменів” затримали відповідно до статті 208 КПК. Їм оголосили підозру згідно із частиною 3 статті 201-2 ККУ – незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі під час воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років та з конфіскацією майна.

Триває досудове розслідування.



Джерело | Т1 Новини