18.10.2024

Вчителі і асистенти в інклюзивній освіті: чому їх бракує і як це вирішити

Ваша реклама

Допомога учням з особливими освітніми потребами. Тренінг щодо роботи з дітьми в інклюзивній освіті провели у Тернопільській спеціальній загальноосвітній школі. Важливим досвідом ділилися з асистентами вчителів, які працюють в інклюзивних класах, батьками та педагогами з інших закладів.

Діти з особливими освітніми потребами можуть навчатись в загальноосвітніх закладах у інклюзивних класах. Тоді окрім вчителя там має працювати додатково і асистент. Але їх в країні катастрофічно бракує, тому часто, на цю роботу беруть людей, які не мають відповідних навиків.

Втім фахівцю необхідно володіти методиками, техніками, методами з дітьми з різними типами освітніх труднощів.

“Це не може зробити звичайний вчитель, який закінчив заклад загально середньої освіти і не має відповідної фахової підготовки”, — відзначає завідувачка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти ТНПУ ім. Володимира Гнатюка Ганна Слозанська.

А ще вважається, що асистенти вчителів, це допоміжний персонал, тому зарплати у таких фахівців мінімальні. Рятівне коло тут — органи місцевої влади, бо вони можуть співфінансовувати ставку асистента.

Але коли дитина не може адаптуватись, тоді краще направити її в спеціальний заклад, переконують фахівці. У Тернополі діє спеціальна загальноосвітня школа, де навчається 110 дітей різного віку та з різними вадами розвитку. На думку директорки навчального закладу Лариси Акменс, для праці з дітьми з особливими освітніми потребами потрібно мати дуже велику теоретичну підготовку. По-друге, — мати бажання працювати з таким дітьми.

Основне у навчальному процесі, що усі теоретичні знання, які отримують школярі, обов’язково слід закріпити на практиці. Окрім цього, пояснює вчителька математики спеціальної школи Оксана Мостецька, дітям дуже цікаво, коли урок проходить у вигляді гри.

Діти тут вчаться за окремою програмою МОН. Проте і ці методичні практики, інколи, доводиться адаптовувати під конкретного учня. А це не легко, бо в одному класі навчається до 12 дітей. Батьки це розуміють, ретельно обирають заклад і педагога до якого віддають малюка. Більше — дивіться.



Джерело | Т1 Новини