30.04.2024

Велике озеленення Тернопільщини: у рамках програми “Зелена країна” висадили саджанці дубів

Ваша реклама

Саджанці дубів висадили на Тернопільщині. До створення дубового гаю в рамках програми “Зелена країна” долучилися школярі та військові. Це один із заходів, реалізований у рамках реформи лісового господарства. Більше про зміни — читайте.

У зв’язку з реформою лісового господарства ліси Тернопільщини об’єднали з лісами Буковини та Хмельниччини. Їхню роботу тепер координує Подільський лісовий офіс.

“Загалом на Тернопільщині від початку року ми вже висадили 1 млн 400 тис сіянців і виконали про цьому завдання по Тернопільщині 80%, — відзначив директор Подільського лісового офісу Василь Гончар. — В загальному в Подільському лісовому офісі ми вже висадили в порядку 3 млн сіянців при завданні 6 млн”.

Головною лісоутворюваною породою в нашому регіоні є дуб. Тому в рамках програми “Зелена країна” на базі Скала-Подільського лісництва, виростили потрібну кількість саджанців в закритій кореневій системі. Ділянку для майбутнього дубового гаю виділили у Чортківському лісовому господарстві.

“Висаджуємо дуба звичайного. Білецьке лісництво квартал 52, площа 1 гектар. Схема посадки — дуб звичайний 3 на 0.7 метра”, — сказав директор філії “Чортківське лісове господарство” ДП “Ліси України” Олег Данилевич.

До висадження лісових культур залучили школярів та військових. Об’єднавши сили, учасників вмотивували до озеленення країни. Аби таким чином зробити її красивішою та з чистим повітрям.

“Нам запропонували допомогти лісникам у висадженні молодих насаджень. Ми, звісно, одразу сказали, що поїдемо і це зробимо, тому що молодий ліс виросте. Ліс дає кисень, яким ми дихаємо. Я думаю це приємне дійство і ми на кілька хвилин відволічемось від буденної служби”, — розповів військовослужбовець Андрій Дегодь.

“Озеленювати потрібно. Те, що вирубаємо, треба садити знову. Країна має бути зелена і чиста”, — відзначив військовослужбовець Ігор Тарасенко.

Разом з військовими в програмі взяли участь школярі Білівського опорного закладу. Це десятеро учнів старших класів. Вони із вчителями навчального закладу радо долучились до програми, адже розуміють наскільки зараз важливо берегти та покращувати довкілля.

“Ми з радістю долучилися, щоб висаджувати дерева, незважаючи на ситуацію, яка сталась в нашій країні. Хочемо, щоб на майбутнє їх було багато, була зелена країна в нас і щоб все було добре”, — сказала десятикласниця Білівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Анастасія Тимофін.

“Оскільки в нас такий час, це показує те, що незважаючи на ситуацію, яка є в нашій країні, ми думаємо про майбутнє, ми хочемо здорову націю, здорову планету. І, звичайно, готові допомогти у цьому”, — наголосила заступниця директора Білівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Наталія Коцун.

На створення нового дубового гаю виділили ділянку в 1 га. Це земля головного користування Чортківського лісового господарства 2022 року, яку зрубували.  Цьогоріч її повністю зачистили та підготували до засадження дубів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,