30.04.2024

Переселенці, які двічі втрачали дім через війну, розповіли, як зросійщували Донбас

Ваша реклама

Історія Донбасу з уст переселенців. Сім’я Муравльових, які вже більше року мешкають в Бережанах, розповіли про життя на сході України. Як жилося на Донеччині з проукраїнськими поглядами і де планують облаштуватися після перемоги України розповіли нашим журналістам.

Двічі втікали від війни. У 2014 Олекса з дружиною виїхали з Ясинуватої до Краматорська, через початок війни. В 2022-му через повномасштабні бойові дії покинули і Краматорськ, переїхавши до Бережан. Але кажуть, війна насувалася задовго до цього.

Наприклад, україномовної преси в 2010 році в Донецьку майже не продавали, згадує Олекса Муравльов. Закривалися заводи, шахти. Міста зросійщували.

Особливо це відчувала дружина Олекси, вчителька української мови Оксана Муравльова. Була відчутна різниця у годинах, які виділяли на навчання української мови.

Сім’я Муравльових не змінювала своїх проукраїнських поглядів. Але через ворога на рідній землі, змушені були залишати дім. Олекса розповідає, після 2014-го жителі Донеччини таки почали мінятися, стали свідоміші.

Олекса хотів би залишитись у Краматорську, звик. Але розумів, що в разі повномасштабного вторгнення залишатися тут йому небезпечно, бо всі знали про його проукраїнські погляди. Зараз Муравльови живуть у Бережанах. Чи залишаться тут після перемоги – ще не знають.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,