30.04.2024

Як вплине зміна клімату на врожай Тернопільщини

Креатор буд

Плюс на термометрі стане нормою для української зими. Такі прогнози екологів та метеорологів. Свідками потепління щороку стаємо ми з вами. А оскільки Тернопільщина — область аграрна, то помітне тепло не лише фіксують, а й прилаштовуються до нього фермери. Як використати глобальне потепління, щоб вона не завдавало шкоди для землі — дізнавалися наші журналісти.

Іван Мричко у фермерстві більше 30 років. Працював у різну погоду взимку, але щоб в січні зорана земля була без снігу – це тенденція лише останніх кількох років. І тепер працювати на полях, каже, це як експериментувати. Справжня зимова погода була так званим супердобривом для українських чорноземів.

“Якщо багато снігу — буде багато вологи для землі. А самий кращий плуг для землі – то є мороз. Якщо гарно промерзла — то на весну тільки сій”, — відзначає Іван Мричко.

Однак тільки сіяти і чекати врожаю – точно не виходить. Бо окрім добрив, праці і технічного ресурсу на підсумки аграрного сезону впливає клімат. Екологи зазначають, середньодобової зимової температури із позначкою мінус в Україні вже не буде.

“Потепління на Україні спостерігається на 1,5-5 градусів. Це потепління торкається як літніх місяців, так і зимових”, — зауважує доктор географічних наук, професор Любомир Царик.

Як от в перші дні нового 2023 року. На градуснику +12. І, до прикладу, у Чорткові це був температурний максимум від 1946 року. Любомир Царик зазначає, плюс від такого потепління для господарів – погода може дозволити мати подвійну сівозміну.

Як іще вплине зміна клімату на врожай фермерів із Тернопільщини — дивіться в сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,